Endringer

Hopp til: navigasjon, søk

Karl Benz

93 byte fjernet, 27. mar. 2015 kl. 18:39
ingen redigeringsforklaring
'''Karl Friedrich Benz''' (født [[25. november]] [[1844]] i [[Karlsruhe]] i [[Tyskland]], død [[4. april]] [[1929]] i Ladenburg) var en [[Tyskland|tysk]] ingeniør, som regnes som oppfinneren av den bensindrevne [[bil]]enbilen. Flere andre, blant annet [[Gottlieb Daimler]] og [[Wilhelm Maybach]] jobbet med samme type oppfinnelse på samme tid, men Benz tok [[patent]] på sitt arbeide først, og patenterte så alle hovedkomponentene som gjør en stempelmotor passende for bruk i biler. I [[1879]] fikk Benz patent på sin første motor, som han bygget i 1878.
I 1885 bygget Benz ''Motorwagen'', verdens første bil, som ble drevet av en gassmotor. Den hadde tre hjul, ble styrt via forhjulet mens bakhjulene bar passasjerer og motor. Benz oppfant også [[forgasser]]enforgasseren, [[tennplugg]]entennpluggen, [[clutch]]en clutchen og den vannkjølte [[radiator]]en.
I 1896 designet og patenterte Benz den første [[boksermotor]]en boksermotoren med horisontale stempler, som fortsatt er et prinsipp som brukes av blant andre [[Subaru]] og [[Porsche]].
Benz stiftet ''Benz & Cie.'', forgjengeren til ''[[Daimler Benz]]'', ''[[Mercedes-Benz]]'' og ''[[DaimlerChrysler]]''. Før han døde fikk han oppleve at bilbruken eksploderte i 1920-årene takket være hans oppfinnelser.
== Unge Benz ==
Karl Benz, eller Karl Friedrich Michael Vaillant som han egentlig heter, ble født i Karlsruhe, [[Tyskland]]. Faren var [[Johann George Benz]], lokomotivfører, og morens navn var [[Josephine Vaillant]]. Paret var ugifte ved fødselen, men giftet seg tidlig i 1845. Da Karl var to år gammel ble faren drept i en [[togulykke]], og moren endret navnet hans til Karl Friedrich Benz til minne om faren.
Familien levde på [[fattigdomsgrense]]nfattigdomsgrensen, men moren slet for å gi Benz en god utdannelse. Han gikk på den lokale barneskolen i Karlsruhe, og viste seg som en lovende student. I 1853, i en alder av ni år, startet han på den vitenskapelig orienterte skolen Lyzeum. Deretter studerte han ved Universitetet i Karlsruhe under [[Ferdinand Redtenbacher]].
Benz ville først bli [[låsesmed]], men fulgte etterhvert i farens fotspor, og begynte å studere lokomotivutvikling. Den [[30. september]] [[1860]], i en alder av femten år, sto han på den innledende eksamen som ingeniør ved Universitet i Karlsruhe, hvor han studerte. Han tok avgangseksamen den [[9. juli]] [[1864]].
På universitetet kom de første tankene om en hesteløs vogn, mens Benz satt på sykkelen sin.

Navigasjonsmeny