Liste over Sovjetiske motorer

Fra MotorWiki
Revisjon per 7. aug. 2019 kl. 12:44 av Toro Andersen (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sovjet.jpg

Sovjetunionen eller Sovjetsamveldet (russisk: Сою́з Сове́тских Социалисти́ческих Респу́блик [СССР], Unionen [eller Samveldet] av sosialistiske rådsrepublikker [USSR eller SSSR]; i dagligtalen ofte bare kalt Sovjet) var en sosialistisk føderasjon i Øst-Europa og Asia som eksisterte fra 1922 til 1991. Sovjetunionen var et samvelde av 15 på papiret autonome republikker, med Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk som den største og klart dominerende delrepublikken. Den russiske sovjetrepublikkens store dominans gjorde at Sovjetunionen ofte ble omtalt som «Russland» eller «Sovjet-Russland» i Vesten, selv om denne betegnelsen ikke var nøyaktig.

De produserte motorer der også. Vi skal forsøke å lage en liste over alle motorprodusentene, da primært dieselmotorer. Vi begynner som vanlig med de fruktene som henger lavest. Kriteriene for å være på listen er at de produserte forbrenningsmotorer i perioden 1922 - 1991.

Denne listen kommer til å være et skjønt kaos av Norsk, Engelsk, og Russisk.

Liste over produsenter

Merke Merke Sovjet Produsent Sted Aktive år Bruksområde Aktiv i dag Notater På Norsk
AvtoKrAZ АвтоКрА́З Kremenchutskyi Avtomobilnyi Zavod
Belarus МТЗ Minski Traktarny Zavod / Minsk Tractor Works Minsk 1946 - Minsk traktorfabrikk
Glushenkov ОАО «ОМКБ» Moskva Omsk motorkontruksjonsbyrå
Ivchenko Ivchenko / ZMKB Progress
Klimov
Kolomna Kolomensky Zavod Kolomna Tog, Skip, Ubåt Ja
Kuznetsov СНТК им. Н. Д. Кузнецова Kuznetsov Design Bureau 1946 -
Lyulka Turbojet
Ural УралАЗ 1941 - Automobilfabrikken i Ura
VAZ Gorkovsky Avtomobilny Zavod Nizhny Novgorod Gorki bilfabrikk
YaMZ  ПАО «Автодизель» Dieselmotorer Kopi av GM 71 serie
Zvezda
ZiL ЗиЛ Avtomobilnoe Moskovskoe Obshchestvo – Zavod imeni Likhachova

Forklaringer

OKB er en forkortelse av de Russiske initialene av "Опытное конструкторское бюро" – Opytnoye Konstruktorskoye Buro, som betyr Eksperimentelt konstruksjonsbyrå. Disse byråene eksisterte under Sovjettiden, primært for å utvikle avansert teknologi, normalt for militært bruk. Se liste over OKBer

Et OKB var normalt identifisert med et nummer, og noen ganger også halv-offisielt etter navnet til sjefsdesigneren. For eksempel var OKB-51 ledet av Pavel Sukhoi, og var på folkemunne kjent som OKB Sukhoi. Om byrået hadde vært effektivt, eller suksessfullt, beholdt byrået dette navnet selv etter at designeren ble byttet ut eller døde.

Designbyråene var normalt mindre organisasjoner drevet av staten, og var i prinsippet ikke beregnet for masseproduksjon. Byråene designet, testet ut, laget prototyper, og leverte designet til staten, som da tildelte produksjonen til en fabrikk for masseproduksjon.