Endringer

Hopp til: navigasjon, søk

Karl Benz

45 byte lagt til, 28. jul. 2015 kl. 12:43
ingen redigeringsforklaring
'''Karl Friedrich Benz''' (født 25. november 1844 i Karlsruhe i Tyskland, død 4. april 1929 i Ladenburg) var en tysk ingeniør, som regnes som oppfinneren av den bensindrevne bilen. Flere andre, blant annet [[Gottlieb Daimler]] og [[Wilhelm Maybach]] jobbet med samme type oppfinnelse på samme tid, men Benz tok [[patent]] på sitt arbeide først, og patenterte så alle hovedkomponentene som gjør en stempelmotor passende for bruk i biler. I 1879 fikk Benz patent på sin første motor, som han bygget i 1878.
I 1885 bygget Benz ''Motorwagen'', verdens første bil, som ble drevet av en gassmotor. Den hadde tre hjul, ble styrt via forhjulet mens bakhjulene bar passasjerer og motor. Benz oppfant også forgasseren, tennpluggen, clutchen og den vannkjølte [[radiator]]enradiatoren.
I 1896 designet og patenterte Benz den første boksermotoren med horisontale stempler, som fortsatt er et prinsipp som brukes av blant andre Subaru og Porsche.
Karl Benz, eller Karl Friedrich Michael Vaillant som han egentlig heter, ble født i Karlsruhe, Tyskland. Faren var [[Johann George Benz]], lokomotivfører, og morens var [[Josephine Vaillant]]. Paret var ugifte ved fødselen, men giftet seg tidlig i 1845. Da Karl var to år gammel ble faren drept i en togulykke, og moren endret navnet hans til Karl Friedrich Benz til minne om faren.
Familien levde på fattigdomsgrensen, men moren slet for å gi Benz en god utdannelse. Han gikk på den lokale barneskolen i Karlsruhe, og viste seg som en lovende student, og han var blant de beste elevene i fysikk og kjemi. I 1853, i en alder av ni år, startet han på den vitenskapelig orienterte skolen Lyzeum. Deretter studerte han ved Universitetet i Karlsruhe under [[Ferdinand Redtenbacher]].
Benz ville først bli låsesmed, men fulgte etterhvert i farens fotspor, og begynte å studere lokomotivutvikling. Den 30. september 1860, i en alder av femten år, sto han på den innledende eksamen som ingeniør ved Universitet i Karlsruhe, hvor han studerte. Han tok avgangseksamen den 9. juli 1864.

Navigasjonsmeny