Gottlieb Daimler

Fra MotorWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Gottlieb Daimler.

Gottlieb Wilhelm Daimler, født 17 mars 1834 i Schondorf , Württemberg , døde den 6 mars 1900 i Cannstatt (i dag en bydel i Stuttgart ), Württemberg.

Gottlieb Daimler var en tysk ingeniør , designer og industrimann. Gottlieb Daimler er først og fremst kjent for å ha utviklet den første hurtigløpende bensinmotoren, og det første firehjuls kjøretøy med forbrenningsmotor.

Daimler ble født den 17. Mars 1834 i Schorndorf , som andre sønn av kroverten og bakeren Johannes Däumler og hans kone Frederika. I huset der Daimler ble født er det i dag et museum, og i Schorndorfs rådhus er det et minnesmerke over det som regnes som byens mest berømte sønn.

Etter å ha fullført skolen i 1848, startet Daimler på utdannelse som børsemaker, og etter å ha fullført svennestykket i 1852, begynte han i 1853 å jobbe for en maskinprodusent i Alsace. I 1857 forlot han firmaet å studere maskinteknikk ved Polytechnic School i Stuttgart, hvor han ble uteksaminert i 1859.

Etter eksamen, og en rekke ekskursjoner til England og Frankrike, ble han ansatt ved på metallvarefabrikken Straub (i dag WMF) i Geislingen som designer.

I 1865 overtok Daimler for et verksted i Reutlingen, hvor han møtte Wilhelm Maybach, som deretter kom til å bli hans assistent og rådgiver frem til Daimler døde.

I 1867 giftet Damler seg med Emma Kurtz, som han fikk fem barn med.

I 1869 overtok Daimler ledelsen av et verksted i Karlsruhe og tre år senere i 1872 flyttet til motorprodusenten Deutz og tok over hvor ledelsen etter Nikolaus Otto , designeren av Otto-motoren (det vi vanligvis kaller bensin motor ). Sammen med Daimler Maybach utviklet motoren og forårsaket en økning i produksjonen fra noen få eksemplarer til en god serie. I Daimler ledelse vokste Deutz fra å være et relativt lite selskap til en allerede på den tiden store selskaper, som for tiden har salget av om lag 1,3 milliarder euro (12 milliarder dollar). Etter en kontrovers med Otto Daimler og Maybach venstre Deutz-grunnlagt i 1882 i Cannstatt en workshop for eksperimentering og utvikling med den hensikt å gi en forbrenningsmotor , som var nyttig i biler, både på land, til sjøs og i luften. Etter ett år annonserte de at de hadde en ensylindret firetaktsmotor fullført. I 1885 hadde de produsert en såkalt Reitwagen, beslektet med en motorsykkel med trening hjul. Året etter, 1886 , ble installert i motoren hans i en hest og vogn , en båt og en trikk . På verdensutstillingen i Paris i 1889 Daimler avduket en vogn, som ble drevet av en bensinmotor. Omtrent samtidig konstruert Carl Benz 's første bil . Daimler verksted kom i økonomiske vanskeligheter fordi brukerne for lavt salg, selv om det klarte å få Panhard-Levassor og Peugeot å bli med som interessenter [1] og for å rydde opp i virksomheten han dannet i 1890 et aksjeselskap med seg selv og Maybach, samt to andre entreprenører som partner - Daimler-Motoren-Gesellschaft . Det virker som Daimler hadde lett for å komme i konflikt med andre, og i 1893 forlot han selskapets ledelse, men i mellomtiden han og Maybach utviklet en to-sylindret rekkemotor. I 1899 la han Maybach bygge en racerbil, som ble kåret Mercedes etter datteren Daimlers kunde og agent Emil Jellinek , som også kom til å være sjåføren. 1926 opprettet Daimler-Benz med Daimler-Motoren-Gesellschaft fusjonerte med Benz & Cie. .

I 1993 døpte man om den største stadion i Stuttgart fra Neckar Stadium, til Gottlieb-Daimler-Stadion for å æres ham, men i september 2008 ble den omdøpt til Mercedes-Banz Arena.