Nabbetorp

Fra MotorWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Nabbetorp Mekaniske Værksted & Støperi startet med motorproduksjon i 1909. Produksjon av glødehodemotorer ble startet i 1912.

Reklame for Nabbetorp fra 1909

Verkstedet ble grunnlagt i 1895 av Støren. Ingeniør Trygve Negaard ble opptatt som kompanjong og ansatt som disponent i 1911. Etter 1. verdenskrig var han eneaksjonær.

Sterk-semidiesel 1914

I 1925 ble kassereren ansatt i Nabbetorp arrestert for underslag av 11000 kroner av arbeidernes skattetrekkpenger. Kommunen hadde lenge vært oppmerksom på sommel i innbetalingen av skattetrekket, og Herredsstyret hadde diskutert saken. Men det tok noen år før kassereren ble avslørt.

Under Østfoldustillingen i 1930 fikk verkstedet Sølvmedalje for en 2 sylindret motor.

I 1943 var det brann på maskinverkstedet og smien, noe som førte til total ødeleggelse av alt av maskiner og utstyr der. Støperiet og kontorbygget, samt den nye verkstedavdelingen overlevde brannen.

Motoren Sterk
1918 Nabbetorp oppføring i adressebok
Gammel Nabbetorp reklame
1932 Nabbetorp
Dampdynamo fra Nabbetorp 1936


Sterk-motoren.

Under navnet "Sterk" produserte fabrikken både bensin- og semidieselmotorer. Som 2-takt glødehodemotor produserte de 4H K og 5 HK-modeller. Som bensin var det en motor ganske lik motorer fra E.C.S i Brevik (kraft).

Trim-bensinmotor

Dette var en liten 4-taktsmotor på ca. 4-5HK. Motoren hadde helstøpt sylinder med ventiler på styrbord side. FM skal visstnok ha kopiert denne motorens utforming når de startet produksjonen av sin FM Type D.

Gamma-motor

Dette var en annen motor produsert ved Nabbetorp rundt 1912. Dette var en 4-takt bensinmotor med atmosfærisk innsugsventil.

Nabbetorp-dampmaskin

Verkstedet produserte på 30-tallet dampdynamoer til bruk ombord i båter.

Referanser / Kilder

  • Lokalhistorisk turhåndbok for Glommastien.

Tilbake til oversikt over Norske motorfabrikanter