Napier Deltic

Fra MotorWiki
Revisjon per 20. jul. 2022 kl. 09:28 av Toro Andersen (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Napier Deltic var en totakts deltamotor med motgående stempel, bygget av det britiske ingeniørfirmaet D. Napier & Son, også kjent bare som Napier.


I et forsøk på å diversifisere og utvide sin flymotorvirksomhet, kjøpte Napier i 1933 lisens for å produsere Junkers Jumo 204 og 205 flymotorer. Napier mente at totaktsdieselmotorene med motgående stempel ville være med på å innlede en æra med trygge og drivstoffeffektive flyreiser. Napier gjorde enkelte modifikasjoner på Jumo-motorene, men lot stort sett de interne komponentene være intakte. Jumo 204 ble bygget under navnet Napier Culverin E102, og Jumo 205 ble planlagt bygget som Napier Cutlass E103. Culverin ble første gang teste i benk 24. september 1934, men motoren vakte liten interesse og ingen av de potensielle kundene la inn bestillinger. I 1936, etter at bare syv Napier Culverins var laget og ingen Napier Cutlass, stoppet Napier det videre arbeidet med flymotorer med motgående stempel.


English Electric overtok firmaet D. Napier & Son i november 1942.


I 1944 ønsket det britiske admiralitetet å øke overlevelsesevnen til motortorpedobåtene (MTB). En av hovedproblemene var at MTB-ene brukte bensinmotorer. Bensin er svært brannfarlig, og bensindamp er svært eksplosiv. MTB-sikkerheten ville blitt bedre hvis man kunne bytte til dieselmotorer. Diesel er mindre eksplosiv og har et mye høyere flammepunkt enn bensin. På den tiden fantes det imidlertid ingen egnede Engelske dieselmotorer for å drive MTB-er. I starten av 1945 sendte Napier og andre selskaper inn forslag til Admiralitetet om en lett, kraftig og kompakt 18-sylindret dieselmotor. Napiers nye motor bar firmabetegnelsen E130, og designet ble påvirket av deres erfaring med Junkers Jumo-dieselmotorer, deres arbeid med Culverin og Cutlass, og analyser av andre Jumo sekssylindrede motorer fanget under andre verdenskrig.

Det er imidlertid ingen bevisst teknologioverføring, som mange hevder, fra Junkers Jumo 223 til Deltic, ei heller direkte overførbare tekniske løsninger som bidrar til Napiers motordesign. Konsepet finner man derimot igjen, dieselmotor med motgående stempel.

Tidlig i 1946 valgte Admiralitetet Napier-designet og tildelte en utviklingskontrakt som dekket byggingen av en ensylindret testmotor, en tresylindret testmotor og seks stykk prototyper av 18-sylindrede motorer.